Tandläkare

Tandläkarbesök har många olika orsaker

Tandläkarbesök har många olika orsaker

Om man drabbas av akut tandvärk, är det otroligt värdefullt att det till exempel finns en bra tandläkare i Sollentuna som tar emot patienter snabbt och lätt. Men en tandläkare gör mycket mer än tandlagningar. Det finns en mängd olika tjänster som din tandläkare utför när det gäller implantat och estetisk tandvård.

 

 

Proteser, bryggor och kronor

Har man för många tänder, kan man behöva dra ut någon, snabbt och smärtfritt, av estetiska skäl. Men det vanligaste är att det fattas några tänder här och där. Om det bara fattas en tand,

sätter man in en krona. Om många tänder ska ersättas, behöver man kanske broar eller s.k. bryggor. Delproteser syns inte, dvs. de ser ut och fungerar som vanliga tänder. De fästs med klamrar och ger ett naturligt intryck. Det blir också enklare att äta och tugga när alla tänder finns på plats. Ofta sätter man in tandimplantat som förankras med titanskruv i käkbenet. Tanden kommer så småningom att växa fast i käkbenet och känns som en vanlig tand.

 

Rotfyllning

Vid en rotfyllning borrar tandläkaren ett hål till rotkanalen, tar bort det som återstår av tandpulpan och rengör utrymmet från bakterier. Sedan fylls rotkanalen igen med ett specialmaterial. Ibland kan det behövas ett par tandläkarbesök för att kontrollera så att det inte blir komplikationer.

Visste du att din tandläkare också kan ordna tandskydd om du t.ex. sysslar med kampsport? Även i ishockey kan man riskera att tänderna skadas, och det är bra att använda tandskydd.

Detta gäller också om du vill ha extra skydd för dina tänder när du använder tandställning.

Har du problem med att käkarna blir ömma eller att du ofta får huvudvärk, kan du gå till din tandläkare och få en bettskena, så att dina besvär lindras. Tandläkaren är specialist på alla slags tandbehandlingar för barn och vuxna.