Tandläkare

Dags att gå till tandläkaren?

Dags att gå till tandläkaren?

Många i dagens samhälle har dålig koll på hur ofta man egentligen ska gå till tandläkaren. Har man tandvärk ska man gå dit, så mycket förstår de flesta, men när det gäller regelbundna undersökningar råder stor förvirring. Vissa påstår att det är en gång om året, andra två, och vissa tycker att regelbundna undersökningar inte behövs alls. Så vad gäller då egentligen? Tja, de flesta tandläkare håller med om att det varierar från person till person. Hur ofta man bör gå påverkas främst av två faktorer: livsvanor och kalkhalt i saliven. 

 

 

Kalk i saliven

Alla människor har kalk i sin saliv – det krävs för kroppens naturliga förmåga att laga mindre tandskador – men den exakta kalkhalten varierar från person till person. Kalken fastnar på tänderna och ger tandsten. Hur mycket tandsten man får beror på hur mycket kalk man har i saliven, ju högre kalkhalt desto mer tandsten. Eftersom bakterier trivs på tandsten är det viktigt att inte låta tandstenen sitta kvar för länge. Personer med mycket kalk i sin saliv bör därför besöka tandläkaren oftare än andra, så att de kan få tandstenen borttagen.

 

Levnadsvanor spelar stor roll

Betydligt viktigare än kalkhalten är dock en människas livsstil. Hur ofta man äter, vad man äter, hur noggrant man borstar tänderna och ifall man använder tandtråd och munskölj är saker som alla spelar roll. Generellt sett, ju sämre man tar hand om sina tänder desto oftare bör man gå till tandläkaren. En person som tar god hand om sina tänder (och har en genomsnittlig kalkhalt i saliven) bör gå till tandläkaren ungefär en gång var tredje år. Vet man med sig att man inte är särskilt noggrann med sin egen tandvård bör man gå till tandläkaren oftare – hål börjar inte göra ont förrän de har blivit riktigt allvarliga. Letar du efter en ny tandläkare i Sollentuna? Läs mer här: https://www.xn--tandlkaresollentuna-kwb.se/