gitarr

Musiken som meditation

Musiken som meditation

Alla behöver vi hitta våra individuella metoder för att släppa loss på spänningarna som samlas i kropp och knopp. För vissa kan det vara en promenad i skogen, för andra en varm kopp te medan regnet slår mot rutorna.

Musik har alltid varit ett sätt för många av oss att tillkalla ett lugn till sinnena. Att dra på sig ett par hörlurar och bara luta sig tillbaka för att njuta av favoritmusiken en stund gör oss alla gott. Det är lite som att ta en semester utan att behöva lämna våra soffor. För precis som böcker så målar musik upp ett landskap som bjuder in till äventyr och upptäckande.

Du har säkert låtar smo du lyssnar på för att känna dig glad eller för att få tröst när du är ledsen.

Den som kan spela ett instrument, till exempel på gitarr vet vilken ytterligare dimension detta ger till ens uppskattning av musik. I sina bästa stunder är det som en aktiv meditation när man börjar plinka på strängarna. Tankarna följer med fingrarna i en sorts rörelse som påminner om hur vågorna rullar in på stranden en lugn dag.

Om man nu inte lirar elgitarr förstås. Då kan man frammana en storm som sänker alla skepp som vågar sig ut på det musikaliska havet.

Ja, som du ser så går det att verkligen frammana alla möjliga upplevelser när man lirar. Allt från det mest harmoniska till en riktig orkan. Det är det som är skönheten med musiken – vad man än känner så har någon annan känt ungefär likadant en gång i tiden. Musiken blir på så sätt en brygga mellan oss människor, något som förenar och gör att vi kan förstå varandras upplevelser utan att någonsin ha träffats.

Det är denna magi som får oss att gång på gång sätta på samma låtar, om och om igen.