Installera bergvärme

Lönar det sig alltid att installera bergvärme?

Lönar det sig alltid att installera bergvärme?

editorial

I vårt land måste vi värma upp våra bostäder under en stor del av året och vill man sänka sina energikostnader är det bra att börja med att se över sitt uppvärmningssystem. Framförallt om man värmer fastigheten med direktverkande el eller olja. Det mest effektiva och ekonomiska sätt man kan värma sin fastighet på idag är med hjälp av bergvärme. Det beror på att en bergvärmepump inte påverkas av låga minusgrader och därför alltid kan leverera massor av energi. 

En bergvärmepump är dyr, framförallt för att man också måste borra en energibrunn för att få upp värmen. Men det är ändå en investering som lönar sig eftersom energikostnaderna sänks så kraftigt. Hur snabbt man tjänar in pengarna beror på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten och hur stor bergvärmepump man behöver. Därför ska man innan man installerar bergvärme se om man kan sänka sin energikonsumtion genom exempelvis tilläggsisolering och fönsterrenovering.

 

Installera bergvärme

 

Få hjälp med att välja rätt bergvärmepump

Bergvärme passar bra både för villor, flerfamiljshus, och bostadsrättsföreningar. Även den som värmer fastigheten med fjärrvärme kan spara pengar genom att installera bergvärme. Bergvärme är dessutom en förnyelsebar och grön energikälla, detta trots att den drivs med el. Vill man göra sin bergvärmepump helt grön ser man till att också montera solceller på taket. Men man kan också välja att teckna ett grönt elavtal med någon leverantör.

Det finns flera bergvärmepumpar på marknaden men det kan vara bra att välja något av de mer välkända märkena. Detta eftersom de oftast är lätta att reparera då det finns gott om reservdelar. Då det är svårt att själv bedöma vilken värmepump som klarar att göra jobbet gör man bäst i att ta hjälp av ett företag som är specialiserade på olika typer av bergvärmepumpar. Ta gärna in offerter från några olika och glöm inte bort att också nyttja rotavdraget.