2x2 rubiks kub

Kan du lösa Rubiks kub från 2x2 till 19x19?

Kan du lösa Rubiks kub från 2x2 till 19x19?

Rubiks kub är en uppskattad IQ-utmaning som kan erbjuda träning för både hjärnan och tålamodet. Alla kan lära sig lösa en Rubiks kub men det kräver att man inte ger upp då det känns svårt. Det finns lösningar med text och bilder eller videos som man kan titta på för att lära sig de olika algoritmer som leder till att man lyckas lösa kuben varje gång. Lösningar hittar man enkelt genom att söka på nätet. 

För den som vill ha en mjukstart

För den som vill ha en lite mjukare start på sitt kub lösande kan det vara en bra idé att börja med en 2×2 kub. Fördelen med den är att den bara består av fyra rutor på varje sida istället för nio som originalet har. Den kan dock vara svårare att lösa än vad man tror på grund av att det inte finns någon fast mittenbit. Det blir helt enkelt lite som att endast lösa hörnbitarna på en klassisk kub. 

Svårigheten ökar med antalet bitar

Annars kan man i regel säga att ju fler bitar en kub har, desto svårare är den att lösa. Svårighetsgraden slutar dock att öka efter 5×5, då tar det oftast bara längre tid att lösa kuben eftersom det finns fler bitar att hantera. Kuber som har ojämnt antal bitar är vanligen enklare, eftersom de har fasta mittbitar.

Köp din 2×2 tärning online

En tärning som är 2×2 kallas också ”Mini Cube”, den består av åtta hörnbitar och ser helt enkelt ut som en Rubiks kub utan center- och sidobitar. På https://mastercubestore.se/51-2×2 hittar du kuber från 2×2 ända upp till 19×19. Där finns även paket som innehåller 2×2 kuber samt exempelvis Pyraminx och kuber i större storlekar så att du kan välja utmaning efter vad du har lust med för tillfället. Det gör också att du stegvis kan öka utmaningen för att minska eventuell frustration.