&Tradition

Dansk design när den är som bäst

Dansk design när den är som bäst

Danskarna är kända för sin känsla för design. Det danska designföretaget &tradition är inget undantag. Företaget, tidigare känt som Unique Copenhagen, etablerades 2010. Nästan tio år senare ligger de i framkant i designvärlden. &traditions filosofi är att erbjuda tidlös design som förenar förändring och tradition. De är kända för sina samarbeten med kreativa formgivare från såväl då som nu. &tradition formger flera olika möbler, men inriktar sig främst på lampor. Några av de mest kända lamporna från företaget är Blown och Topan, samt serierna Copenhagen, Flowerpot och Bellevue. De två sistnämnda kan du läsa kort om nedan.

 

 

Flowerpot

 

Serien Flowerpot formgavs på 60-talet av en av de mest innovativa designerna under denna tid, Verner Panton. Lampan är inspirerad av Flower Power-rörelsen och ska avspegla fred och harmoni. Lampan har en enkel design som består av två halvcirkelformade klot som är vända mot varandra. Med sin perfekta harmoni är det övre klotet exakt dubbelt så stor i diameter som det undre. Dessutom sprider lampan ett behagligt ljussken utan att för den sakens skull blända. Flowerpot passar utmärkt över matplatsen, antingen på egen hand eller flera stycken tillsammans. Än idag är serien lika populär och har dessutom lanserats i nya färger, till exempel koppar och matt ljusgrå.

 

Bellevue

Bellevue-lampan är ett av designern Arne Jacobsens signaturverk. Den lanserades 1929 och inspirerades då av den danska minimalismens början och Bauhausrörelsen. Lampan skulle kombinera funktionalitet med stilren design och hade en kombination av raka, skarpa och runda former. Lampan har en smal och krökt silhuett lik en svanhals. Även denna finns i flera moderna kulörer som passar alla stilar. Med sin riktbara arm och sitt klara sken är Bellevuen idealisk som läslampa eller kontorslampa. Om du är ute efter en Flowerpot, en Bellevue eller någon annan lampa från &Tradition kan du hitta dem hos återförsäljaren AndLight.