vägmarkeringar

Vägmarkeringar och deras betydelser

Vägmarkeringar och deras betydelser

editorial

Vägmarkeringens syfte

Visste du att vägmarkeringar är mer än bara vackra färger på trottoaren? De har faktiskt ett mycket viktigt syfte! I det här blogginlägget ska vi titta närmare på några vanliga vägmarkeringar och vad de betyder. I slutet kommer du att ha en bättre förståelse för hur du kan hålla dig säker på vägarna.

image

Håll koll på linjernas betydelse

Korsningar
Vi har alla sett övergångsställen förut. De markeras vanligtvis av en rad vita linjer som löper vinkelrätt mot trafikflödet. Tvärgångsställen finns vanligtvis vid korsningar eller nära skolor och andra områden med många fotgängare. När du ser ett övergångsställe är det din signal att hålla utkik efter fotgängare som kanske korsar gatan. Var noga med att ge företräde åt fotgängare som redan befinner sig i övergångsstället; de har företräde.

Körfältslinjer
Körfältslinjer används för att avgränsa olika körfält. De är vanligtvis raka linjer som löper parallellt med trafikflödet. Du ser ofta körfältslinjer som används för att skilja olika typer av fordon åt, t.ex. bilar och motorcyklar. I vissa fall kan körfältslinjer användas för att ange en ändring av trafikriktningen. Du kan till exempel se en avbruten körfältslinje som föregår en svängfil. När du ser en avbruten körfältslinje är det din signal att börja växla in i det nya körfältet.

Stopplinjer
Stopplinjer finns vanligtvis vid stoppskyltar eller trafikljus. De är vanligtvis tjocka, röda linjer som löper vinkelrätt mot trafikflödet. När du ser en stopplinje är det din signal att stanna helt och hållet innan du fortsätter genom korsningen. Kom ihåg att du alltid ska lämna företräde för mötande trafik och fotgängare innan du fortsätter genom en korsning.

Vägmarkeringar spelar en viktig roll för att hålla förarna säkra på vägarna. Nästa gång du sitter bakom ratten, ta en stund och titta efter vägmarkeringar och följ deras instruktioner. Har du några frågor om vanliga vägmarkeringar? Lämna dem i kommentarerna nedan!