designlampor

Skapa ett ljust och funktionellt vardagsrum med vackra designlampor

Skapa ett ljust och funktionellt vardagsrum med vackra designlampor

Vardagsrummet är i regel det rum som man spenderar mest tid i ett hem, därför kan det vara smart att se till så att det är så funktionellt och välkomnande som möjligt. Både det naturliga ljuset och belysning från lampor har stor påverkan på hur rummet uppfattas och man kan variera det beroende på vad man vill ha för känsla i rummet. Ett par grundregler som kan vara bra att följa är att aldrig täcka för ett fönster med möbler eller dylikt och använd gärna flera olika ljuskällor i ett rum. 

Arbeta med det naturliga ljuset 

När det handlar om det naturliga ljuset så bör man använda sig av ljusa tunna gardiner om man vill optimera flödet av dagsljus i rummet. Vill man däremot få en lite mer ombonad känsla kan tyngre gardiner i en passande färg sätta prägel på rummet. För att optimera takhöjden bör man sätta gardinstången så nära taket som möjligt och vill man att rummet ska kännas rymligare så kan man ta in en eller flera speglar som ger illusionen av ett större rum samt reflekterar det härliga dagsljuset. 

En lampa för mycket är bättre än en lampa för lite

I ett vardagsrum är det ofta bra att använda sig av minst fem olika lampor som kan belysa rummet. Det är också viktigt att tänka på att mörka ytor absorberar ljus medan ljusa reflekterar det, därmed behöver ett mörkt rum ofta fler lampor än vad ett ljust rum behöver för att kännas välkomnande. En taklampa som ger allmänbelysning blandat med exempelvis golvlampor och bordslampor som ger riktat ljus skapar mjuka övergångar mellan ljus och skugga.

Lampor som skapar designkänsla i hela rummet

De allra flesta vill nog ha lampor i hemmet som ser bra ut där de står eller hänger både när de är tända och när de är släckta. Därför kan det vara värt att investera i snygga designlampor som verkligen kan förgylla rummet. På www.lampemesteren.se finns ett noga utvalt sortiment av snygga designlampor med hög kvalitet och bra pris.