Bodelning

Separationer är krångliga som de är

Separationer är krångliga som de är

I den klassiska humorserien “Hipp Hipp” som gick på SVT under början av 2000-talet finns en klassisk sketch om en bodelning. Man illustrerade en slags game show med just namnet “Bodelningen”. Spelet gick ut på att ett nyskilt par skulle dela upp sina gemensamma ägodelar i huset på ett minst sagt publikfriande och tävlingsinriktat vis. Tävlingen fortsatte med att de båda parterna fick några minuter på sig att springa in i huset, samla på sig så mycket de bara kunde och lägga allt som de ville behålla i en särskild zon utanför huset. Det man lyckades behålla fick man alltså ta med sig från bodelningen in i sitt nya liv.  

 

Vad vill du behålla? 

Parodierandet av en bodelning i Hipp Hipp är naturligtvis överdriven för humorns skull, men den har faktiskt också en viss sensmoral. Bodelning kan vara otroligt hetsigt, infekterat och faktiskt även just tävlingsinriktat. Det kan ligga mycket prestige i vad man får behålla och inte. Har man skiljt sig från ett äktenskap kan ett eventuellt äktenskapsförord dämpa konflikterna. Däremot är det lite krångligare om man till exempel varit sambo och inte haft något samboavtal. Då kan man lätt förlora sådant som man köpt under sambotiden och kanske förväntat sig att behålla.  

 

 

En advokat kan underlätta 

Många tar hjälp från juridiskt håll i samband med en bodelning. Delvis eftersom juridiken är krånglig kring just bodelning. Det är inte alls givet vem som får vad vid en skilsmässa eller separation. Det är inte heller ovanligt att det kan finnas en del ansträngda känslor från vardera parter i samband med bodelningssituationer. Då kan det vara skönt att ha ett juridiskt ombud som sköter både argumentation och förhandling med expartnerns representant. På så sätt minimerar man konfrontationer som troligen gör mer skada än nytta. En separation är jobbig redan som den är. Gör den inte krångligare.