uthyrning

Förtrollande scen

Förtrollande scen

Teater är en helhetsupplevelse. Det handlar om mer än skådespelare och handling. En bra pjäs ska förtrolla och föra bort sin publik, och alla sinnen ska vara på helspänn. För att skapa just den upplevelsen är scenografin, och framför allt användningen av ljud och ljus något av det viktigaste på moderna scener. Nya tekniker ger oss möjlighet att bredda och fördjupa vår scenkonst, och skapa upplevelser utöver det vanliga. Med hjälp av ljus kan vi förstora, förminska, och skapa former, färger och strukturer som annars inte varit möjliga. Ljusmagin ger oss ändlösa möjligheter.

 

Hatten av till våra ljustekniker

Ljusteknik har blivit en konstform i sig, och idag tillhör ljusteknikerna en egen kreativ arbetsgrupp. Tillsammans med regissörer och dirigenter bidrar en skicklig ljustekniker med att just omvandla scenen till det landskap som krävs för att föra föreställningen till en högre nivå av hänförelse. Ljud- och ljusteknik kan förstås också användas på amatörnivå, och liksom vilken annan konstform som helst blir man som nybörjare inom ljusteknik bara bättre genom att öva. Oavsett vilken typ av scen och användningsområde tekniken är tänkt för, finns utrustning och ljusteknik i Falun både att köpa och att hyra.

 

Talang, utbildning och utrustning

Självklart måste en riktigt bra ljustekniker ha talang. Med dagens höga krav på kvalité i yrkeslivet rekommenderas också en full utbildning inom ämnet för att kunna tillkännages som en ackrediterad och uppskattad ljustekniker. Idag finns det mängder av utbildningar och kurser med brett utbud som ger både den tekniska kunskap och det kreativa utlopp som lägger grunden för vad den skicklige ljusteknikern behöver. Till stor del handlar det förstås fortfarande om att prova sig fram med de verktyg man ges, och att kunna skilja på bra och dålig utrustning. Michelangelo skulle inte ha kunna måla sina mästerverk med yviga och brutna penslar, liksom den skicklige ljusteknikern inte får utlopp för sin talang med dålig ljusteknik.