Behandlingshem Skåne

Få professionell hjälp mot missbruk och beroenden

Få professionell hjälp mot missbruk och beroenden

Missbruk kan komma i flera olika former, men de är alla lika destruktiva. I många fall handlar missbruk och beroenden om ett mönster som man inte längre klarar av att bryta, och detta mönster kan ha börjat på grund av ett flertal anledningar. Kanske kände man ser nere och var i behov av den där kicken som skulle komma att få en att må bättre under ett kort tag. Nyckelordet är ”kort tag”, då man snart suktar efter ännu en kick, ännu en och ännu en tills det har blivit en ond cirkel. Allting i för stor mängd kan vara farligt, och när man börjar känna att man inte kan leva utan den specifika kicken kan det vara början på ett beroende.

Missbruk

Hur hittar man hjälp?

Oavsett vad man är beroende av finns det lyckligtvis nog hjälp att hitta från ett flertal håll. Med hjälp av ett behandlingshem i Skåne (såsom https://www.rehabcentersteget.se/) kan man bli behandlad av riktiga proffs som vet hur man på bästa sätt ska bryta det onda mönstret. Några av de vanligaste beroendena är alkohol, spel, mat, socker, läkemedel och nikotin. Om man känner att något av dessa har kommit att bli ett problem för en kan man gynnas enormt av att vända sig till ett behandlingshem i Skåne.

Ett stort steg mot att ta sig ur missbruket är först att förstå varför man blev beroende till att börja med. Vad är det som driver en mot att fortsätta med ens missbruk? Försöker man att döva en viss känsla, undvika vissa ansvar eller ta sig bort från en situation som är för svår att tänka på? Det kan finnas otroligt många skäl till varför ett missbruk tar form, och genom att förstå varför det började kan man även ta steg mot att avsluta det. Ett sätt kan vara att successivt minska på det som man är beroende av, eller att helt enkelt byta ut det mot något annat. Inget skadligt, naturligtvis, utan det kan exempelvis vara så att man tar en promenad istället varje gång man känner att beroendet börjar ta fart, bara för att bryta mönstret. Det kan dessutom vara en enorm hjälp om vänner och familj finns där för en som ett stöd på vägen. Om man exempelvis är sockerberoende kanske ens familj tar det snälla beslutet att inte förvara sötsaker i hemmet samt att inte äta sötsaker när man är i närheten. Sådana små gester kan göra stor skillnad.