arborist Skåne

En arborist fixar fruktträd i Skåne

En arborist fixar fruktträd i Skåne

editorial

Mattias och hans fru hade äntligen förverkligat en gammal dröm. De hade köpt hus på Österlen. Det var ett gammalt och litet torp, men det hade verkligen potential. Till en början skulle det bara användas som sommarstuga, men de hade oändligt många idéer om vad de skulle göra med stället i framtiden. Det var i alla fall säkert att de ville bo där permanent när det var dags att gå i pension.

Det var dock en del som behövde göras nu, för att torpet skulle kännas trevligt och välkomnande att komma till på helger och semestrar. Bland det första som behövde göras var att hitta en arborist i Skåne. Det fanns många gamla fruktträd på tomten och det tyckte de var väldigt roligt. Österlen är ju känt för sina fruktodlingar, så det kändes helt rätt att bevara dessa fruktträd.

 

arborist Skåne

 

Besiktning av trädbeståndet

Problemet var dock att varken Mattias eller hans fru var särskilt kunniga vad gällde träd. De äppelträd, päronträd och plommonträd som fanns i trädgården var gamla och verkade inte ha beskurits på många år. Nu var det vinter och Mattias hade en känsla av att om det skulle beskäras så kanske det var rätt tid för detta. 

De hittade enkelt en arborist som kom ut till dem och besiktigade trädbeståndet. Han dömde ut vissa träd. De var alldeles för gamla och borde helt enkelt fällas. Om de ville så kunde de ersättas med nyplantering. Andra träd såg mer lovande ut. Han trodde att de skulle kunna fortsätta att ge frukt efter beskärning.

Dock sa han att man helst inte ville kapa bort för mycket under ett och samma år på sådana gamla träd. Han skulle ta en del nu. Sen skulle de se under sommaren hur fruktsättningen var. Därefter kunde de fortsätta att beskära träden lite i taget under de kommande vintersäsongerna.