Coilovers

Coilovers – ett enkelt sätt att sänka eller höja din bil

image

För dig som är intresserad av att reglera höjden på din bil finns coilovers att köpa och montera. Att använda sådana ger din bil andra vägegenskaper, och ger ett snyggare utseende på din bil.

Vanligast är att en coilover består av enheter där stötdämpare och fjäder är hopbyggda. Det finns även modeller som består av två stötdämpare inklusive framfjäder, medan bakaxeln består av stötdämpare och separat fjäder. Återigen en del modeller har inte bara justerbar höjd, utan du kan även ställa in hårdheten på stötdämparen. Detta kan ge din bil ett sportigare intryck.

 

Så här fungerar coilovers

Coilovers används på flera olika sätt. Vanligast är att sänka karossen, men också det motsatta fungerar. Sänkning bidrar till att öka stabiliteten hos din bil. De kan enkelt monteras utan att du behöver anlita någon mekaniker och du väljer själv hur mycket du vill sänka din bil. När du köper coilovers ingår ett justeringsverktyg. Du behöver ha en coilover till varje hjul som du vill reglera, och det måste alltid ske parvis. Du kan alltså inte välja att ha en på exempelvis ett bakdäck, och inget på det andra, då detta skulle påverka stabiliteten negativt. Givetvis kan du ändra tillbaka till ursprungsläget, om du skulle vilja.

Så här väljer du rätt coilover för dina behov

Du börjar med att hämta information om din bil på Transportstyrelsens hemsida. Skriv in din bils registreringsnummer i rutan så får du upp det mesta som du behöver veta. För att veta vilken coilover du behöver så måste du också veta axelvikt din modell har. Den informationen hittar du på din bils märkplåt. Den brukar sitta antingen i dörröppningen eller i motorrummet. Det står då ”1” för axelvikt fram, och ”2” för axelvikt bak. Sedan kan du välja en produkt som passar dina behov. Bara att tuta och köra!